בקרת תהליכי הניקיון במפעל 

דף הבית >> מאמרים >> בקרת תהליכי הניקיון במפעל

בקרת תהליכי הניקיון במפעל, האם אחרי הניקיון המפעל נקי או לא נקי?
מילי שוקרון מנכ"ל ISOLVE


בתהליך הניקיון אנו צריכים לשאול את עצמנו תחילה:

1. מה אנחנו מנסים להשיג או להוכיח.
2. לאיזו רמת נקיון אנו שואפים להגיע.
3. ויזואלית האם המפעל נראה נקי או לא נקי.
4. האם מספיק לדעת שאין שאריות חומרי ניקוי, או שאנו רוצים לדעת גם שאין אף מיקרואניזם
    אשר נשאר על הציוד בו אנו מייצרים את המוצרים שלנו אשר מגיעים לצרכנים שלנו.
5. והאם חומרי הניקוי בהם אנו משתמשים בתהליך הניקוי, אפקטיבים או לא אפקטיבים.

מהו תהליך התיקוף?

תהליך התיקוף (Validation) הינו תהליך שמאשר או מבטיח לנו כי הנקיון שלנו אכן אפקטיבי ומתאים לאותה הפעולה.
שאין זיהום מיקרובאלי ושלא נשארו שאריות חומרי הניקוי.

בניית תוכנית סניטציה:

1. נבדוק ונתעד בצורה המפורטת ביותר, מהם תהליכי הנקיון המבוצעים לכל קו ייצור או ציוד תפעולי לייצור המזון.
    נפרק את הציוד לגורמים, ונבדוק מה דורש נקיון, ובאילו דרכים לנקות בצורה שאינה פוגעת בציוד וחלקיו.
2. נגדיר את אופן ביצוע הנקיון (נקיון יבש או רטוב, בהקצפה וכו').
3. נבדוק באיזו תדירות אנו מבצעים את פעולות הנקיון: 3 פעמים ביום, אחת ליום, אחת למשמרת, אחת לשבוע,
    לחודש וכולי.
4.  באילו כלי עזר נשתמש – מברשות, מגבים, מטאטאים, שפכטל וכו'.
5. באילו חומרי ניקוי נשתמש, ובאיזה ריכוז של החומר.
6. באחריות מי לבצע את תהליכי הנקיון.
7. נחליט למי ניתנת הסמכות לאשר את הנקיון.

איך מבצעים את תהליך התיקוף?

1. הגדרת פרמטרים לבדיקה:
  • שאריות לכלוך.
  • שאריות חומר ניקוי
  • זיהום מיקרוביאלי.

2. הגדרת שיטות לבדיקה:
  • בדיקה ויזואלית לשאריות לכלוך לאורך כל התהליך.
  • בדיקת שאריות חומרי ניקוי לפי הנחיות ספק חומרי הניקוי.
  • זיהום מיקרובאלי או אפקטיביות הניקיון ע"י בדיקות SWAB בצורת מקלון או ספוגית (מומלץ שתיהן יחד),
    בשיטת ATP או ערכה לבדיקת המצאות של חלבונים.
  • עמידות חומר הניקוי – למשל חומר חיטוי.
  • הגדרת תדירות הבדיקות.

לאחר שהגדרנו את כל הפרמטרים לנקיון ולבדיקת אפקטיביות:

1. יש לבנות נוהלי סניטציה מסודרים.
2. יש לבנות טופס צ'ק ליסט לבדיקה/אימות ביצוע.
3. יש לבצע הדרכה לעובדים: נהלי הסניטציה, אופן ביצוע פעולות הנקיון, אופן השימוש בחומרי הניקוי,
    סיכונים בשימוש בחומרי נקיון (מתוך ה – MSDS של החומר).
4. בדיקת אפקטיביות ההדרכה.


3M Food Safety Department
Results, quick, accurate & reliable


חברת ISOLVE עוסקת בייעוץ ראשוני ובהכנת חברות, ארגונים ועסקים בעיקר מענף המזון לקבלת ההסמכות
לתקן 9001 ISO ,HACCP, בניית מערכות אבטחת איכות, בניית תוכנית סניטציה וניקיון אפקטיבית וכו'.


 
  ISO 22,000  | ISO  |  Haccp | כתיבת הוראות עבודה  |  מפרטי מוצר  |  מדבקות חוק  בקרת  איכות - סניטציה  בקרת איכות - תברואה